:: 10 favoritlayouter 2009 ::

Återigen dags att plocka fram tio favoritlayouter från detta året, efter en utmaning som Mikaela drog igång för några år sen. Jag gick på känsla och valde ut följande tio, skulle jag välja om imorgon hade det säkert blivit tio andra haha

Här kan du se vilka jag valde 2008 och 2007.




















:: Favorit i repris ::

Ibland när humöret inte är på topp, då brukar en titt på denna hjälpa rätt mycket! Både låten och publiken ger mig ståpäls om och om igen, speciellt 2:49 in i videon. Åh vad jag hade velat vara där!



:: Grön ärtsoppa ::

Idag blir det ett litet middagstips! Sebastian var hos en kompis ikväll och glodde på en film, så jag fixade ihop en enkel och supergod soppa till mig själv som Fia en gång tipsade mig om. Den är hämtad från ICAs kokbok Hela Sveriges husman.

Har man ett paket gröna ärtor i frysen, en buljongtärning och en skvätt grädde så är man i hamn. Soppan tycker jag är god att äta som den är, men finns det även ett paket med rökt lax i kylen eller kanske en laxfilé i frysen så blir det pricken över i:et.


Ärtsoppa med lax för fyra personer

4 dl frysta gröna ärtor
8 dl vatten
1-2 hönsbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
salt, vitpeppar
rökt skivad lax

Koka upp vattnet med ärtor och buljongtärning(ar). Låt koka ett par minuter. Mixa soppan slät med en stavmixer eller i matberedare. Tillsätt grädden och värm på soppan ytterligare om det behövs. Smaka av med salt och peppar. Strimla laxen fint och servera till soppan. Om man har en laxfilé i frysen, tina den och skär i små kuber Lägg dem i botten av soppskålen och häll över den heta soppan, så tillagas de på nolltid.

:: Julafton ::



Hela familjen är samlad!






Två av mina söta systerdöttrar.


Jag fastnade på bild också :)


Min mamma och Sebastian


Jultomten tittade förbi :)

:: Julklappar ::

Jag måtte ha varit väldigt snäll i år, för jag fick så många fina saker från tomten! Jag blev så klart glad för alla julklapparna, men liiite extra glad blev jag för detta halsband som jag fick från Sebastian. Jag fick de matchande örhängena i morgongåva när vi gifte oss och har önskat mig detta halsband för att ha dem i ett set.

Övriga julklappar utan inbördes ordning ;) Termosmugg från Coolstuff, en trådlös mus för att ersätta min gamla som sett bättre dagar, presentkort på MQ och Åhlens, en bok om Kosterhavet (som invigdes som Sveriges första marina nationalpark, denna boken gavs ut i samband med detta. En bit "hemma" i min bokhylla med andra ord), en superfin scarf i lin som mamma stickat, två böcker som jag kan sluka under jullovet, lösviktste, huvudmassgegrej, massor av fiiina sötispärlor från svärmors resa till Kina och en handkräm för mina torrishänder.

Gemensamt fick vi en brödrost (faktiskt var det två, men en skall vi byta in mot något annat) och en toarulleshållare. Två saker som vårt hem behövde uppdateras med :)

Kan inte säga annat än att jag är väldigt glad, tusen tack för alla generösa julklappar!! ♥

:: Hejdå mitt vinterland ::

Nu är vi hemma igen, efter några dagars julfirande i Strömstad. Vi har haft en mysig jul tillsammans med hela min familj. Julafton firade vi hos min ena syster och på juldagen bjöd mamma och pappa på middag med bland annat älgstek och gott tillbehör.

På juldagen började snön först singla ner från himlen, för att sedan börja vräka ner. Idag på annandagen vaknade vi upp till en vit värld. Detta underbara vinterland lämnade vi bakom oss och kom hem till ett regnigt, grått och helt snöfritt Malmö...såå trist. Hoppas snön kommer tillbaka!




:: God Jul & Gott Nytt År ::


:: Dan före dopparedagen ::

√ gått en runda på "stan"
√ gjort chokladdoppad lakritskola
√ tittat på en rolig film hos syrran
√ bakat en hurtbulle
√ klätt granen
√ provsmakat julskinkan

Nu är det snart julafton :)


:: Något att hänga i granen ::

I dagens lucka på Swe Scrapbooks julkalender visar jag hur man gör fina pappersstjärnor att hänga i granen.

--------------------------------------------------------------------------------------

Har ni liksom jag massor med julpapper från olika julkollektioner liggande i pappersförvaringen? Jag tröttnar ganska snabbt på att göra julkort och jullayouter och då försöker jag istället använda dessa papper till julpyssel av olika slag. Min goda vän Kate/K8an visade mig hur man gör enkla och dekorativa pappersstjärnor att hänga i granen.

Du behöver:
Julpapper
Skärmaskin eller linjal och skalpell
Sax
Häftapparat
Fluid Chalk


Skär ut tre remsor som är 3x9 cm. Om man vill kan man chalka pappersbitarna redan nu. Det behöver dock fyllas på allt eftersom, då man klipper bort lite bitar.


Vik dem dubbelt på längden. Chalka även den vikta kanten.


På en av de vikta remsorna, sätt en markering i mitten, 4,5 cm in. Lägg ihop remsorna med den märkta överst och med öppningen åt samma håll. Häfta ihop dem där du satt markeringen.




Klipp därefter av en trekant från den vikta basen och nästan upp till mitten.




Veckla sedan ut pappersremsorna så de bildar en stjärna.


Stick in pekfingret försiktigt i basen på en av stjärnuddarna och vik ner den med hjälp av tummen och platta till den.




Gör likadant med alla uddar. När alla är "utvecklade" så har den tagit formen av en stjärna. Sedan är det bara att finputsa och vika till lite, tills du är nöjd med stjärnans form.




Gör ett hål i en av uddarna och trä igenom ett snöre. Bättra på med Fluid Chalk, sätt en bling i mitten eller måla på lite glitterlim. Färdigt!


Jag köpte en liten minigran när vi var på Ikea sist. Runt den svarta plastkrukan satte jag en bit brunt omslagspapper som jag knöt ett rött band runt och så dekorerade jag granen med mina pappersstjärnor och clementinskivor som jag torkat i ugnen.




:: En liten tillbakablick ::

Myamia tipsade om denna roliga manick, som går att ladda ner på Poladroid.net. Vad passar bättre än att sammanfatta detta året med ett gäng polaroidfoton? Så här kommer ett axplock av roligheter som hänt under året!

Januari - jag blev bland annat förevigad av Jenny Sandberg i en Trash the dress-fotografering. Sjukt kul!


Februari - vi tog en promenad i en kall men vacker vinterdag.


Mars - jag och ett stort gäng med tjejer scrappade loss på Scrapaddicteds mara.


April - vi firade påsken i Strömstad.


Maj - jag åkte till underbara New York (och blev kär ;)  och hälsade på Linda och Pontus.


Juni - vi firade midsommar i Trelleborg.


Juli - vi firade semester i Strömstad, tillsammans med familjen Breiler.


Augusti - Sara och Mattias gifte sig och jag fick äran att föreviga dem :)


September - vi firade vår ettåriga bröllopsdag på ett soligt och vackert Ven.


Oktober - i början av månaden träffades några goda vänner förenade genom scrapbookingen och tjatade bort några timmar.


November - vi fick vår första leverans av Linas matkasse och blir förtjusta.


December - lägenheten fylls av adventsstämning.


:: Julklappsscrapsträff ::

I torsdags var Fia och Kate här och vi hade en "julscrapträff" med julklappsutdelning =) Det var himla mysigt, vi gjorde julkort och spelade julmusik. Och turen vände minsann denna dagen, så jag fick äntligen hämta min Nespresso och kunde bjuda på den allra godaste latten.

Julklappsutdelning var det ja och jag fick så fiiiina saker! Från Fia fick jag detta underbara förkläde från GreenGate som jag länge önskat mig.


Och så fick jag en söt pappersmapp, behövligt kan jag lova...mina välanvända börjar falla sönder.

Kate hade läst min önskelista också och gav mig en söt liten örhängeshållare, det blev kanonfint med mina favoritörhängen uppradade. Jag fick också två böcker precis i min smak, en kriminalroman och en chic lit, perfekt till julledigheten.


Tack söta ni för dessa perfekta klapparna! ♥


:: Julmiddag i Genarp ::

Idag var jag och Sebastian bjudna till mina fina svärföräldrar på julmiddag och julklappsbyte i Genarp, då vi firar jul på varsitt håll.

Snön som ligger i Malmö är rena puderlagret om man jämför med hur det ser ut i Genarp, ENORMA mängder snö. Ni skulle sett trädgården bakom huset, där gick inte att gå ut för all snö :) Det var lite svårt att fota för att få med mängden snö, så ni får tro på mitt ord. Så fantastiskt vackert med detta gnistrande snölandskap, I love ♥











Varje år får Agneta en SIA-tomte från sin dotter och min svägerska Sara, det har blivit en liten samling. Gulligt tycker jag :)


Måsten på julbordet! Underbart god ål som Len själv fångat och rökt, gravad lax och ägghalvor.


Vår senapssill blev omtyckt :)




Tack för en supergod och fint ordnad julmiddag Agneta och Len!

:: Boktips ::

Jag håller just nu på att läsa "Den hemlige kocken". En bok som tar upp ämnet tillsatser i vår mat, både nödvändiga men framförallt onödiga tillsatser som används som utfyllnad eller för att få livsmedel att smaka mer. Uppföljaren heter "Äkta vara". Läsvärt!



Jag läser numera noggrant innehållsförteckningar och försöker hitta så rena produkter som möjligt. Inte alltid så lätt, en bra början är att hoppa över de flesta lightprodukter.

:: Snö ::

Äntligen blev det riktig vinter med snö! Allt blir så mycket ljusare och roligare än det grådassiga regniga väder som varit hittills. Hoppas det ligger kvar så vi får uppleva en vit jul!





Imorgon skall jag och Sebastian ut och pulsa lite i snön har vi tänkt, och promenera ner till stan och njuta av julstämningen. Idag kurerar jag mig inomhus, eftersom jag dragit på mig en förkylning. Det är många koppar varmt te, bafucin, några rullar toapapper och soffläge som gäller!

:: Scraplifta din 40:e layout ::

Jag har legat i på Swe Scrapbook den här veckan :) I torsdags visades min layout efter en jätterolig utmaning! Ta fram din 40:e layout genom tiderna och scraplifta den. Jag som sparar ner foton på mina layouter med datum kunde lätt som en plätt plocka fram min 40:e layout (som jag gjorde den 20 april 2007):




Så här blev min lift:

:: Mannen som aldrig sett snö ::

Hjärnan är ett stort mysterium. Tänk att vakna upp en dag och inte minnas något av sitt liv, att allt man lärt sig är helt bortblåst, raderat...

http://svtplay.se/v/1815549/dokumentar__mannen_som_aldrig_sett_sno

"Svensk dokumentär från 2009. Den 22 mars 2007 fördes Lennart medvetslös till sjukhus. När han vaknar upp vet han inte vem han är. Han känner varken igen sin fru eller sin dotter och alla kunskaper han inhämtat under sin livstid är borta. Han kan inte läsa, räkna eller skriva. Han vet inte att han bor i ett land som heter Sverige och han har aldrig sett snö. När det blir dags att flytta hem ställs Lennart - och hans familj - inför stora utmaningar. Lennart bygger sakta upp en ny identitet, som konstnär, och våren 2009 har han vernissage i Alvesta."

Jag har precis tittat på den här dokumentären och är djupt gripen av denna familjs öde. Tänk bara på hur svårt det kan vara att vända en pannkaka om man aldrig gjort det förut. En banal detalj kan tyckas, i denna halvtimmes långa dokumentär, men det fångar så väl hur mycket man tar saker och ting för givet. Se dokumentären så kommer ni förstå vad jag menar.

Vilken fantastisk hjärna vi har, allt vi någonsin lärt oss genom livet förvaras i den. Måtte den hålla!

:: En tidig försenad julklapp ::

Det var ju meningen att detta skulle bli en överraskning för mina godingar Fia och Kate som kommer till mig imorgon, men eftersom Schenker behagar att strula så blir det inget med det :(

Vi har nämligen köpt oss en julklapp, nämligen en Nespresso! Och det är tack vare ovannämnda personer som jag fått smak för kaffe! Denna maskin gör den mest himmelska latten :)



 

Jag fick leveransbesked via sms igår, att paketet fanns att hämta på utlämningsstället. När jag väl kommer dit så har paketet "distribuerats fel", och det kommer "nog imorgon". Idag far jag dit igen, inget paket. Hemma väntar ett brev med "Ditt paket är försenat" i stora feta bokstäver (no shit!) och "Har ni inte fått något nytt besked eller ny avi inom 10 dagar, vänligen kontaka företaget ni väntar varor från."

 

Vaddå 10 dagar?! Vaddå kontakta företaget ni väntar varor från?! Det är ju Schenker som har ansvaret nu och ett paket skall levereras på en, max två dagar. Jäkla skitföretag! Och inte vågar de lämna ut telefonnummer i brevet heller. Men det har jag luskat reda på ändå....imorgon ringer jag till dem och skäller lite, de får fasen köra ut och lämna paketet personligen.

 

Det lustiga är att det står på Trettis hemsida (där jag beställt den) att man skall beställa små produkter senaste den 20 december för att få varan innan julafton. Jag beställde min produkt den 10 december mitt på dagen och idag den 16 har jag fortfarande inte fått den....

 


:: Balthazar ::

Idag är temat "vintervitt" på Swe Scrapbook. Vintervitt för mig är snö, kyla, is och gnistrande. Så det fick bli en layout med en cool katt och blåvita(=isiga) färger.


:: Min första julafton ::

Utmaningen på Swe Scrapbook idag är att tolka temat "din barndoms jular". Jag bläddrade i mitt första fotoalbum och scannade in detta foto från min första jul. Jag är cirkus 8,5 månad på bilden och var enligt kära mor riktig risig med kikhosta.

Är jag mig lik?? ;)


:: Julklappsjakt ::

Helgen har försvunnit förbi i rekordfart, men jag har fått mycket gjort! Nästan alla julklapparna är köpta och inslagna i prickigt omslagspapper och julkorten är nästan klara.

Idag var jag en sväng förbi Triangeln och möttes av detta gnistrande träd och ett luciatåg som stod och sjöng vid sidan av. Blödig som jag är fällde jag såklart en tår. Vet inte vad det är med mig och luciatåg/nybakade studenter som skriker ut sin glädje/annat glädjespridande....de triggar mina tårkanaler ;) (får väl bekänna att jag råkade snubbla in på dansbandskampen igår kväll i väntan på Robins, och minsann hoppade kanalerna till när ett av banden tjöt ut sin glädje över en finalplats. Det ligger nog lök i tårkanalerna, det måste vara förklaringen =)

 

Jag har dessutom som en följd av min julklappsjakt blivit tvungen att fylla på min önskelista. Det är inte bra för plånboken att springa affär in och affär ut, man ser så mycket man själv vill ha! Så min önskelista för nästa jul är redan klar haha (fast risken är väl att jag redan hunnit köpa det mesta då ;)

 

Ikväll har jag gjort något jag aldrig trodde jag skulle göra, nämligen tillagat dillkött. Det tillhör inte direkt min favorit bland maträtter, men eftersom det ingick i Linas matkasse så fick jag ju ge det en chans. Kan väl inte direkt påstå att det kvalade upp som favorit den här gången heller. Nu är det bara lunchlådan imorgon som skall ätas upp, sen kan jag lägga det till handlingarna!


:: Lägga in egen sill ::

Ena luckan i dagens julkalender på Swe Scrapbook står jag för, där jag tipsar om hur enkelt man kan lägga in egen sill.

-----------------------------------

Att lägga in egen sill är superenkelt. Det är några få och snabba moment som skall göras och sedan sköter sillen sig själv. Resultatet blir riktigt gott och det är roligt att imponera egeninlagd sill på julbordet :)

Färsk sill går lätt att få tag på i dessa jultider. I många städer finns t.ex fiskbilar som har öppet några gånger i veckan eller så besöker ni en fiskhandlare. Här i Malmö har vi Fiskehoddorna som säljer färsk fisk tisdag-lördag till bra priser. Vi betalade 70 kr kilot för sillen. Vi köpte med oss ett drygt halvt kilo sill, vilket är lagom för två burkar sill.

Innan det är dags att lägga in sillen, måste den förberedas genom att dra av skinnet. En rensad sill består av två sillfiléhalvor, och man drar lätt av dem från skinnet. Håll sillfilén i handen med skinnet nedåt och huvudändan upp.


Ta tag i ena filébiten med tummen och pekfingret och dra den nedåt, medan du håller kvar i skinnet med den andra handen.





Dra hela vägen ner tills hela filén är dragen. Lätt som en plätt!





Därefter är det dags att förbereda lagen till sillen.

600 gram färsk dragen sill
7,5 dl vatten
2,5 dl 12% ättika
3 msk salt
10 vitpepparkorn
färska dillstjälkar

Skär skillen i så stora bitar du vill ha. Blanda ihop alla ingredienser till lagen i en stor skål och lägg ner sillbitarna. Plasta in skålen, ställ in i kylen och låt den stå i minst ett dygn. Sillen skall bli vit i köttet. Rör om då och då.



När sillen är klar, är det dags att göra själva inläggningen, denna gången blev det med senap.

600 g sillfiléer
2,5 dl senap av olika sorter
3 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
6 äggulor
1 dl finhackad färsk dill
2,5 dl rapsolja

Ta upp sillbitarna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda senap (vi blandade ihop Druvans sötstarka, apotekets senap och dijonsenap), socker, vinäger, äggulor och dill i en skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och efterhand i en jämn stråle. Blanda ner sillbitarna i såsen, häll upp i fina burkar och låt dem stå kallt i ca 1 dygn före servering.

Vi köpte två fina glasburkar på Ikea för 15 kr styck. Jag knöt ett rött band med en liten tag och voilá! Sillen håller ca 2 veckor i kylskåp.



Vill man inte lägga in egen sill, så kan jag bjuda på ytterligare enkelt recept med inlagd sill från affären.

Netas julsill
1 stor burk inlagd sill (utan smaksättning)
3 dl crème fraiche
2 små burkar röd stenbitsrom
1 liten purjolök

Häll av spaden från sillen och plocka ur alla sillbitar. Hacka purjolöken fint. Rör ihop crème fraiche och stenbitsrom. Blanda ner purjolöken och sillbitarna i röran, lägg över i en burk och låt dra över natten.

:: Julstämning i vårt hem ::

 

 


:: Chicken nuggets ::

Vi lagade Sesampanerade chicken nuggets från Linas matkasse ikväll. Det var himla gott, så gott att jag vill dela med mig av receptet :)

Sesampanerade chicken nuggets med currysås (3-4 personer)
500 g kyckling
2 ägg
1,25 dl ströbröd
¾ dl sesamfrön
salt
malen vitpeppar
rapsolja

Sätt ugnen på 200 grader. Häll 4-5 msk olja i en långpanna. Skär kycklingfilérna i bitar (Lina säger 3x3 cm, jag säger något mindre, blir mer krispiga då). Ta fram två djupa tallrikar. Vispa upp äggen i en den ena. I den andra blandas ströbröd, sesamfrön, 1 tsk salt och 1½ krm malen vitpeppar. Doppa kycklingbitarna i uppvispat ägg, vänd i sesamfrö/ströbrödsblandningen och lägg ner i långpannan. Tillaga i mitten av ugnen cirka 15 minuter. Ta ut dem efter halva tiden och vänd bitarna försiktigt med kökspincett.

Currysås (har ändrad den lite från Linas recept):
Fräs 2 msk smör och 2 tsk curry i en kastrull. Rör ner 3 msk vetemjöl och vispa ner ca 4 dl vatten lite i taget. Tillsätt 1 tärning kycklingbuljong (eller ha i lite kycklingfond), låt småkoka 3-4 minuter. Rör ihop en äggula med ½ dl grädde och rör ner i såsen. Smaka ev. av med salt och peppar.

Enligt Linas recept skall man servera med ris och morotsstavar. Vi gjorde klyftpotatis istället och rev morötterna.

:: Scoop på Nobelmiddag ::

När gifte Carl Bildt om sig?


:: Veckans skiss ::

Idag har vi lagt upp sista Veckans Skiss för i år, nu tar vi lite julledigt och kommer tillbaka igen i vecka 2 :) Det innebär att ni kommer ha hela julhelgen på er att scrappa denna veckans skiss, sista dag för inlämning blir måndagen den 11 januari.

Det är duktiga Carolina som ritat skissen.




:: Ny leverans ::

Vi fick en ny leverans av Linas matkasse igår, så nu har vi en spännande matvecka framför oss :)

Tisdag: Sjuden torsk i apelsinsås med ris och kokt broccoli
Fredag: Sesampanerade chicken nuggets med ris och currysås
Söndag: Ljuvlig husman - dillkött med potatis och små sköna gröna ärter
Måndag: Fullmatad linssoppa med äppel- och rödkålssallad, spisbröd med kokt ägg
Tisdag: Köttbullar i citronspetsad tomatsås med tagliatelle och röd linsröra

De andra dagarna däremellan har vi annat planerat var för sig :)

:: Julfavoriter ::

Jag har satt ihop en spellista med jullåtar jag gillar på Spotify, kanske något som faller någon annan i smaken? Det är blandat nytt och gammalt, traditionellt och modernt.

Julfavoriter

Har du någon annan favorit? Tipsa gärna, jag vill fylla på med flera härliga jullåtar.

:: Advent ::

Jag har scrappat efter skissen den här veckan på Swe Scrapbook, det blev en enkel och stämningsfull layout om min favorittid på året :)


:: En turlott? ::

Fotografen Mette Ottosson lottar ut min vita favoritpenna, Uniball Signo Broad. Jag är såklart inte sen med att ta en lott. Kanske du också skall prova turen? :)

http://mettesfoto.blogg.se/2009/december/mettes-julkalender-7-dec-vinn-en-vit-penna.html

:: Julstök ::

Jag älskar julen och helgen har jag ägnat åt att julpyssla på alla möjliga sätt och vis. Det har varit papper, mossa, mjöl, buxbom, saffran, band, socker, järnek och apelsiner högt och lågt. Jag kan lova att det kommer ett och annat blogginlägg om detta framöver =)

Igår började vi julstöket med att först köpa ett gäng sillfiléer i Fiskehoddorna för att lägga in och sedan åkte vi till nya Ikea för att köpa nya stearinljus och värmeljus. På kvällen bakade jag och Sebastian lussebullar och pepparkakor. Och inte kan vi äta upp alla dessa lussebullar själva? Nee, jag tror våra arbetskamrater kommer bli glada imorgon ;)






:: Drömboende ::

Ihhh, vi har hittat vårt hus!!!! Just nu försöker vi få tag på vår banktjänsteman för att få till ett lånelöfte, budgivningen är redan igång. Håll tummarna!

http://www.hemnet.se/beskrivning/565492?r=3

Tack Millan för att du tipsade ;)

:: Adventstider ::

Det är adventstider i det Griffinska hemmet. Fixade det sista idag med nyinköpt stjärna från Indiska till sovrummet och stearinljus till adventsljusstaken. Jag älskar december, för alla ljus i fönstren, för all omtanke, förväntan och kärlek ♥


:: Fy fabian... ::

...vad jag blir uttråkad av detta fotande...jag tror jag sover en stund till!



Bilden är tagen typ 2 sekunder efter bilden nedan =)

RSS 2.0