:: Lägga in egen sill ::

Ena luckan i dagens julkalender på Swe Scrapbook står jag för, där jag tipsar om hur enkelt man kan lägga in egen sill.

-----------------------------------

Att lägga in egen sill är superenkelt. Det är några få och snabba moment som skall göras och sedan sköter sillen sig själv. Resultatet blir riktigt gott och det är roligt att imponera egeninlagd sill på julbordet :)

Färsk sill går lätt att få tag på i dessa jultider. I många städer finns t.ex fiskbilar som har öppet några gånger i veckan eller så besöker ni en fiskhandlare. Här i Malmö har vi Fiskehoddorna som säljer färsk fisk tisdag-lördag till bra priser. Vi betalade 70 kr kilot för sillen. Vi köpte med oss ett drygt halvt kilo sill, vilket är lagom för två burkar sill.

Innan det är dags att lägga in sillen, måste den förberedas genom att dra av skinnet. En rensad sill består av två sillfiléhalvor, och man drar lätt av dem från skinnet. Håll sillfilén i handen med skinnet nedåt och huvudändan upp.


Ta tag i ena filébiten med tummen och pekfingret och dra den nedåt, medan du håller kvar i skinnet med den andra handen.





Dra hela vägen ner tills hela filén är dragen. Lätt som en plätt!





Därefter är det dags att förbereda lagen till sillen.

600 gram färsk dragen sill
7,5 dl vatten
2,5 dl 12% ättika
3 msk salt
10 vitpepparkorn
färska dillstjälkar

Skär skillen i så stora bitar du vill ha. Blanda ihop alla ingredienser till lagen i en stor skål och lägg ner sillbitarna. Plasta in skålen, ställ in i kylen och låt den stå i minst ett dygn. Sillen skall bli vit i köttet. Rör om då och då.



När sillen är klar, är det dags att göra själva inläggningen, denna gången blev det med senap.

600 g sillfiléer
2,5 dl senap av olika sorter
3 msk socker
2 msk vitvinsvinäger
6 äggulor
1 dl finhackad färsk dill
2,5 dl rapsolja

Ta upp sillbitarna ur lagen och låt dem rinna av ordentligt i ett durkslag. Blanda senap (vi blandade ihop Druvans sötstarka, apotekets senap och dijonsenap), socker, vinäger, äggulor och dill i en skål. Tillsätt oljan under vispning, först droppvis och efterhand i en jämn stråle. Blanda ner sillbitarna i såsen, häll upp i fina burkar och låt dem stå kallt i ca 1 dygn före servering.

Vi köpte två fina glasburkar på Ikea för 15 kr styck. Jag knöt ett rött band med en liten tag och voilá! Sillen håller ca 2 veckor i kylskåp.



Vill man inte lägga in egen sill, så kan jag bjuda på ytterligare enkelt recept med inlagd sill från affären.

Netas julsill
1 stor burk inlagd sill (utan smaksättning)
3 dl crème fraiche
2 små burkar röd stenbitsrom
1 liten purjolök

Häll av spaden från sillen och plocka ur alla sillbitar. Hacka purjolöken fint. Rör ihop crème fraiche och stenbitsrom. Blanda ner purjolöken och sillbitarna i röran, lägg över i en burk och låt dra över natten.

Kommentarer
Postat av: K8an

Det ser verkligen smaskens ut! Älskar dina fina ettiketter :)



kram

2009-12-14 @ 14:40:38
URL: http://imingarderob.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0