:: Böcker ::

Böcker, böcker, böcker. Jag har såååå många böcker just nu som jag vill läsa och jag vet inte hur jag skall hitta tiden till det. Well, jag tänkte att om jag skriver upp de jag närmast vill läsa, så kanske det blir lättare att strukturera läsningen. Kanske funkar för en organisationsslav som jag? ;)

Just nu läser jag:
Till skogs av Tana French
1222 över havet av Anne Holt (ljudbok)


På väntelista:
Solstorm av Åsa Larsson (julklapp)
Golddiggers av Tasmina Perry (julklapp)
Hungerflickan av Hillevi Wahl
Att välja glädje av Kay Pollak
Att växa genom möten av Kay Pollak
Sigrids hemlighet av Karin Wahlberg
Hypnotisören av Lars Kepler
Hjärnkoll av Martin Ingvar
Det skall bli ett sant nöje att döda dig av Magdalena Graaf
Ninas resa av Lena Einhorn
Konsten att vara snäll av Stefan Einhorn
The Historian av Elizabeth Kostova
Blonde av Joyce Carol Oates
+ en massa andra pocketböcker som står olästa i hyllan efter en prenumeration i Pocketklubben.

En ordentligt blandad kompott som ni ser. Men sån är jag, jag läser i princip allt :) De två sista böckerna har jag haft i min ägo länge, men inte förmått mig att börja på dem. Det är två tegelstenar båda två, så de kräver nog sin tid. Kanske en lång härlig semester?

Du kanske har någon bra bok att tipsa om?

:: 14 feb ::

Efter skissen på Swe Scrapbook igår.


:: Gladfärger ::

Vi hade Sebastians föräldrar tillika mina kära svärföräldrar över på middag igår (innan strömavbrottet tack och lov). De hade med sig en vacker vårduk Agneta sytt, istället för en blomma. Den är så otroligt vacker och vårig, den passar finfint på vårt matsalsbord och extra fint nu i påsktider. Tack så mycket Agneta och Len!


De gula tulpanerna fick flytta från köket till vardagsrummet istället!


När vi ändå är inne på färg, jag passade på att fota vår nya filt till soffan, som jag köpte på Åhlens häromveckan. Vi hade en sliten brun Ikea-filt som sett bättre dagar och jag kunde bara inte låta bli att köpa denna färgbomb. Jag blir så glad av den! Stor, mjuk och gosig, precis som en filt skall vara :)


:: Strömavbrott ::

Vid åttatiden ikväll sa det poff, strömmen gick och gömde sig. I hela huset dessutom, dvs tre trappuppgångar och 42 lägenheter. När vi pratade med en E.ON-snubbe på gatan sa han många konstiga saker, men vi fattade som att något var fel iaf ;) Något som inte går att laga i en handvändning, så nu står det ett dieselaggregat på nedsidan och brummar. Nej, den BRUMMAR faktiskt, HÖGT! Tack och lov står den inte nedanför vår lägenhet.

Så ikväll hade vi vår egen lilla Earth Hour, i tre timmar dessutom. Gårdagens inköp av värmeljus och kronljus på IKEA kom väl tillpass!


:: Påskgult ::

Nu står dessa gula underverk på köksbordet!

 

Jag tar alltid en blomma ur buketten och sätter i en liten vas i fönstret vid mitt datorbord. När jag tog en ur denna buketten såg jag att några utav blommorna hade fler blommor, små knoppar vid sin kvist. Det har jag aldrig sett förut, är det en speciell tulpansort tro?

 


:: Berbere ::

Kryddblandningen i receptet till Doro Wot kallas för berbere, vilket är en grundstomme i Etiopisk matlagning. I receptet nedan är den väldigt förenklad, jag googlade och hittade detta sagt av kocken Marcus Samuelsson:

"I Etiopien tar det flera dagar att blanda berbere - chilifrukterna ska torkas i solen i tre dagar, så stötas i mortel, blandas med de andra malda kryddorna och därefter bredas ut i solen för att torka igen - och det blandas ofta i stora kvantiteter med uppemot sju, åtta kilo chili och tre kilo vitlök."


Min kryddblandning tog tre minuter att blanda ihop och det smakade himmelskt gott. Man undrar ju hur det smakar med äkta berbere. Jag har ätit på etiopisk restaurang en gång, det var i Washington DC när jag var där på konferens 2001. Jag minns inte vad jag åt, men till maten fick vi ingera vilket är den andra grundstommen i etiopisk matlagning, ett slags platt surdegsbröd som man äter med istället för bestick.

När jag sökte på berbere så hittade jag detta recept av Leila, det lät också himla gott!

Kefta Berbere med ägg

:: Doro Wot ::

I senaste Linas matkasse vi fick var ett av recepten en etiopisk Doro Wot, vilket är en kryddig kycklingrätt. Vi lagade den ikväll och det blev succé, grymt gott! Fick frågan om recept, så jag lägger upp det i bloggen helt enkelt.


Doro wot – etiopisk kycklinggryta med råris och haricots verts

4 portioner

1 hel färsk kyckling
råris för 4 portioner
2 gula lökar
Kryddor: koriander, ingefära, curry, malen muskot, kanel, cayennepeppar, chilipeppar, svartpeppar, paprikapulver
1dl tomatpuré
4dl vatten
salt
rapsolja
4 ägg
250 g haricots verts

Börja med att stycka en hel färsk kyckling i bitar. Jag skar ut filéerna, delade benet i lår och klubba och så vingarna. Sätt igång och koka råris enligt anvisning på förpackningen, det tar ca 40-45 min.

Blanda berbere-krydda i en liten skål: 2 krm mald koriander, 2 krm mald ingefära, 2 krm
curry, 2 krm muskot, 1 krm kanel, ½-1 krm cayennepeppar, 1-2 krm chilipeppar, 1-2 krm
svartpeppar och ½ tsk paprikapulver.

Hacka lökarna. Stek löken mjuk i en rymlig gryta utan att löken tar färg på svag värme i 3 msk olja. Häll sedan ner berberekryddan, 1½ tsk salt, tomatpuré och vatten i grytan och låt koka upp. Lägg därefter ner kycklingdelarna i grytan och låt koka under lock på svag värme 30-35 minuter.

Under tiden grytan puttrar, koka äggen hårdkokta. Skala och lägg ner dem hela i kycklinggrytan mot slutet. Diska ur äggkastrullen och koka haricots verts och servera till.

:: Två till ::

Jag hade fullt upp med att scrappa och skratta på träffen förra helgen, jag hade knappt uppe kameran ur väskan. Men här i alla fall två bilder till som bevisar att vi var på scrapträff :)



:: Fin, finare, vänner ♥ ::



:: Män, bisonoxar och 3d-syn ::

"Män har utvecklat sin hjärna till att skjuta bisonoxar och se tredimensionellt."

Läs årets mest korkade debattinlägg här:
http://www.expressen.se/debatt/1.1930217/hemmapapporna-ar-livsfarliga-for-barnen

:: På spaning i New York ::

Den här veckan är det en god vän till mig som ritat Veckans Skiss, nämligen sötaste Tettiz.



En skiss helt i min smak, layouten scrappade nästan sig själv :) Fotot är ett favorit-i-repris från min NY-resa i maj förra året. Ytterligare favoriter på fotot är craft, pärlor och så min nya EK-stans "Binding Edge".



Hur tolkar du skissen? Maila ditt bidrag till [email protected] senast nästa måndag.

:: Scrap- och skrattfest ::

I helgen har jag som sagt varit på scrapträff i Linköping och haft en riktig kanonhelg! En helg fylld med scrap såklart, men också roliga utmaningar, god mat och massor av skratt. Jag har inte skrattat så mycket på länge, i sällskap av Fia, Kate, Anna-Carin och Karolina har man det definitivt inte tråkigt! Jag fick också träffa härliga Malena igen och hennes syster, och träffa designteams- och nätbekanta scrappare :)

Jag gjorde sex layouter och två kort, och så snart jag fått tid och ljus nog att fota kommer de i en blogg nära dig ;) Tills dess får ni nöja er med en bild på min namnskylt som är gjort efter temat "Glitter & Glamour".

 

Jag säger bara; handsprit, Kock-Johan och binjurar...så lär jag få minst fyra tjejer att bryta ihop av skratt ;)



:: LinköpingsScrap ::

Nu drar jag till Linköping och scrappar loss med ett gäng sköna tjejer! Två av dem har jag nöjet att få sällskap av på vägen upp, nämligen Fia och Kate. På hotellet möter vi upp Anna-Karin. Det skall bli så skoj!!


:: Kräksjukehallon... ::

Tror att vi skall ta och lämna tillbaka vår påse (oöppnad puh!) som ligger i frysen.....

(skärmdump från sydsvenskan.se)


:: En ny vana ::

Nu har det nästan blivit en grej detta med tulpaner. Jag köper en bukett, ställer i köket och som jag sen fotar. En vana jag gärna fortsätter med! =)


:: VS ::

Dags att visa upp ytterligare en Veckans skiss-layout! Den här gången är det Therese/Tessalonika som ritat en snygg skiss.



Jag har lagt ett lager 3D-lack på titeln.

:: Big in Japan? ::



Testa?

:: Grattis Signe! ::

Mina fina systerdotter Signe fyller hela 10 år idag! Här tillsammans med kusin Rebecca, som också är min systerdotter. Visst är de fina? ♥


Eftersom vi bor så långt ifrån varandra har jag och Sebastian skickat ett födelsedagskort till henne med ett presentkort på Lindex. Hennes mamma tipsade om att Signe spanat in ett ett par jeans där hon var sugen på, nu kan hon köpa dem och kanske något mer :)

 


:: Veckans skiss ::

Bästaste Fia har ritat skissen till Veckans skiss i tisdags.






:: Skanör ::

Dagen började så fint med strålande solsken. Jag satt en stund i solen på balkongen med en kopp te, en bok och bara njöt. Jag hade tyvärr ingen termometer, men jag tror nog att det var mellan 15-20 grader där jag satt i lä. Ljuvligt!

Jag och Sebastian hade tänkt ta oss en tur till Österlen idag, men när det mulnade på och blev kyligare bestämde vi oss för att köra ner till Skanör och promenera utmed stranden. Det var dock v ä l d i g t kallt så vi stannade inte så länge, men det var skönt att komma ut lite.





:: Familjefest ::

I måndags visades Helenes härliga skiss på Swe Scrapbook.


Så här blev min tolkning av den.


:: Sommarlängtan ::

Den här bilden har jag lagt på datorns skrivbord, en foto jag tog när vi var på Ven och firade vår bröllopsdag i september. Den påminner så underbart om sommar, sol, vågskvalp och måsskrik. Allt som jag förknippar med sommar. Snart är vi där igen, fast först skall vi njuuuuta av våren, som faktiskt har kommit :)

Det bästa vårtecknet av alla är faktiskt min födelsedag! När jag var liten (och hade mååånga konstiga idéer om min omvärld) trodde jag att alla fyllde år den 5 april. Det var ju en sån rolig och speciell dag ;) Jag blev dock snabbt varse om att mina nära fyllde år på andra dagar. Jag trodde även att Skåne låg i Kina, att alla hade ett födelsemärke precis på den plats som jag hade ett ovanför naveln, att folk som pratade andra språk översatte det till begriplig svenska i sitt huvud.

Jag trodde även att det fanns lika många solar som det visades på väderkartan. Detta frågade jag faktiskt min lärarinna om, tror jag gick i årskurs 3 eller 4. Jag frågade om det fanns fler solar (med antalet på väderkartan i syfte). Hon trodde nog att jag hade ett vidare syfte (smickrande!) och tänkte på hela universum och svaret blev Ja! Så jag trodde ett bra tag på att vi hade en sol som lyste i Strömstad och en annan i Göteborg =)


:: Älskade tulpaner ::

Ny bukett på köksbordet, ny fotomöjlighet ;) Den här gången blev det en bukett i blandfärg. Mitt emot det gym som jag börjat träna på ligger en blomaffär. Min plan är att efter varje lördagspass jag går på belöna mig själv med en bukett tulpaner. Bra belöning va?

 


:: Scraplift ::

I lördags liftade vi en underbar layout gjord av Cattis på Swe Scrapbook. I mitt fall blev det ett mellanting mellan lift och case, då det var så många element på Cattis layout som tilltalade mig. Bilden tog jag när vi var på kalas i Genarp, Sebastian med sin mormor.


:: Sol sol sol ::

På vägen hem från Jenny idag stannade jag till i en korsning i väntan på grönt ljus. Eftermiddagssolen stod lågt och lyste rakt mot mig, den gjorde det nästan helt omöjligt att se något. Trafikfarligt, men sååå vackert. Solen lyste rakt in i hjärtat kändes det som :) Jag halade upp iPhonen och tryckte av några foton.

Jag ser fram emot när denna solen står högre upp på himlen och värmer en härlig sommardag!


:: Ytterligare vårtecken ::

Idag har jag varit hemma hos mina goda vän Jenny, och gått en lång härlig promenad i strålande och faktiskt värmande solsken med hennes döttrar Tuva och Meja.

När vi kom tillbaka såg jag dessa söta snödroppar i deras trädgård och som jag var tvungen att fotografera. Snödroppar om något är väl tecken på att våren är på väg?



Vill ni se fler vårtecken? Då tycker jag ni skall kika in hos söta Vivi som håller i en stor härlig vårteckensutmaning, där bloggare från hela Sverige deltar och fotar vårens framsteg i vårt avlånga land.

:: Katastrofala omslag ::

Den här bloggen FÅR ni bara inte missa!!! Jag har skrattat så tårarna sprutat! Ett tips är att inte bara titta på bilderna, läs texterna också.

http://www.katastrofalaomslag.com/

:: På väg... ::

Den lilla söta är på väg hem till mig. Jag har beställt den från Personlig almanacka, där man kan designa sin egen almanacka.


:: Vår i luften ::

Jag var tvungen att stanna till i parken idag när jag cyklade till jobbet. Det var så himla vackert med morgonsolen som lyste upp. Även om det är kyligt, så är det faktiskt vår i luften :)

Den lilla svarta "fläcken" till höger om trädet är en häger, de brukar stå på rad vid kanten till dammen om morgnarna. Idag såg jag bara två, häromdagen stod där fem på rad och Sebastian har sett så många som nitton(!) samtidigt en morgon.

Har lagt appen "Tilt Shift" på fotot :)


:: Grabbarna Grus ::

Veckans skiss som är ritad av Cilla.


RSS 2.0