:: Bröllopsresa dag 4 ::

Fredagen den 26 september - Fjärde dagen på vår bröllopsresa och vi hade två mål för dagen. Det ena var att besöka slottet Neuschwanstein som ligger nära Füssen och sedan åka till staden Mittenwald, som också ligger vid gränsen till Österrike fast längre österut. Vi blev rekommenderade att besöka den här staden av guldsmeden som gjorde våra vigselringar. Efter att ha ätit frukost och checkat ut gick vi ut till bilen för att packa in. Då kommer en underbart söt katt springande över parkeringen i värsta galoppen och attackkelade med oss, så himla gullig. Vi var nästan rädda att kissen skulle hoppa med oss in i bilen =)




Slottet Neuschwanstein ligger knappt 5 km från Füssen. Det är ett slott som är byggt av/till kung Ludwig II av Bayern med början 1869. Jag tror många som pillat med sina föräldrars 10 000-bitars pussel känner igen slottet ;) Ett rätt häftigt byggnadsverk med tanke på hur stort det är och att det ligger rätt högt upp på berget. Det kan inte varit det lättaste att bygga (och frakta material till).




Man kunde välja att gå upp till slottet, en promenad som skulle ta en timme i uppförsbacke eller ta en skruttig buss upp. Vi valde bussen och fick oss en vinglig Indiana Jones-tur med stup utanför fönstret på bilen och en tyska bredvid oss som prompt ville berätta något på tyska som vi inte förstod. Det var bara att nicka och se glad ut. *skrattar* Vi blev avsläppta strax nedanför slottet och gick först ut till en utsiktsbro med fin utsikt över slottet och fotade. Tyvärr var hela sidan av slottet som vätte mot bron täckt med byggställningar.








Sedan gick vi en kort bit bort till slottet och gick runt hela härligheten och in på dess borggård. Vi gick inte in i slottet eftersom det kostade 8 euro per person, vi nöjde oss med att titta på utsidan och borggården.






Mäktigt!


Ingången till slottet.


Här ser man bron som vi stod och fotade ifrån.




Så här ser slottet ut från andra hållet, förevigad på en turistplansch (här kanske någon känner igen "pusselslottet"?


Vi hittade en tyrolerhatt =)

När vi kände oss färdiga med slottet promenerade vi ner till parkeringen igen och körde vidare mot Mittenwald. Vi körde igenom Garmisch Partenkirchen och efter ca 1½ timme var vi framme i Mittenwald. Vi började med att äta lunch på ett Gasthof och promenerade sedan runt i den lilla staden, som kändes väldigt "skidort" av någon anledning trots att det inte var det.




När vi gick där och spanade upp mot bergen såg vi något som liknande en linbana och tyckte att det skulle vara en kul idé att testa. Vi körde dit och hörde oss för vad det skulle kosta. 16 euro per person, hutlöst men vi tyckte ändå det var värt det. Karwendelbahn heter linbanan och har en längd på 2486 m och själva bergstationen som linbanan går till ligger 2254 meter över havet. Det var RIKTIGT läskigt att åka upp, jag kände mig lite som Stig-Helmer i Sällskapsresan fast det var dock ingen mutter som lossnade från vår  =) Det tog ca 10 minuter att åka upp och med oss i kabinen var det tre norrmän. Det kändes väldigt skumt att plötsligt förstå förstå vad någon sa =)



Högre...


och högre....


och ännu högre...


Lite läskigt var det!




Högst upp!




Jag var inte direkt rustad för vinter.


Ignorera att den svarta pilen pekar på Sahara *fnissar* Vi tyckte det var häftigt att det stod "Elevation 2 km 252 m".


Oj oj, här höll jag i mig när jag kikade ner. De har antagligen randiga rutor för att man inte skall få värsta svindeln när man står där.

När vi kom upp till bergstationen, något lätt skakiga i knäna möttes vi av ett snölandskap och en temperatur runt 0 grader. Vi gick in i en utkiksplats som var formad som en kikare och det sög till ordentligt i magen när man tittade ner. Vi spenderade 1½ timme där uppe, något längre än vad vi hade tänkt, men vi missade den näst sista kabinen ner och fick vänta på den sista. Det var en väldigt häftigt upplevelse och vi är så glada att vi gjorde det!



Dalstationen


Där uppe i molnen var vi!

Vi bestämde oss sen för att köra igenom Österrike och köra snabbt ner till Italien. Vid gränsen in till Österrike köpte vi en så kallad "vignette" som man måste ha för att få köra på österrikiska vägar, en slags vägtull. Vi körde motorvägen igenom Österrike genom Brennerpasset över till Italien, hela vägen var det fantastisk natur med dessa snötäckta berg som var runt oss hela tiden. Mäktigt!


Vi bestämde oss för att övernatta i norra Italien och ställde in vår lille kompis James (gps:en som numera fått ett namn) på en liten ort vid sidan av Autostradan som heter Fortezza. Något som vi blev varse om när vi kom in i norra Italien är att alla städer har både ett italienskt och ett tyskt/österrikiskt namn, vilket gjorde oss lite besvikna...vi var ju i Italien nu och hade lämnat tyska språket bakom oss. Fortezza heter med andra ord något tyskt också, nämligen Franzenfeste.


Där hittade vi ett hotell smidigt och lätt. Eftersom det redan var mörkt när vi kom fram och vi var trötta, så vi åt middag på hotellet och slocknade sedan gott. Imorgon kör vi mot Venedig.


Kommentarer
Postat av: Else

Så fantastiskt vackert! Jag förstår att ni har haft världens bästa smekmånad... underbart!

2008-11-14 @ 06:25:05
Postat av: K8an

Vilket otroligt vackert slott. Mäktigt :)

2008-11-14 @ 07:30:39
URL: http://imingarderob.blogg.se/
Postat av: Viveka på Humlebacken

Slottet var ju bara helt underbart, tänk att såna finns på riktigt!!!

2008-11-14 @ 07:55:42
URL: http://http//:humlebacken.blogg.se
Postat av: Zarah

Det är så roligt att se - och det festligaste av allt är att ni verkar ha samma smak som vi, för det där är ställen vi velat åka till med, nästan alltihop (hittills)!

Jättebra - för nu får jag ju en extra förhandskik. fniss

2008-11-14 @ 08:35:40
URL: http://zarischka.blogspot.com
Postat av: Jimmy

Det pusslet har man lagt ett par gånger. Dock var det nog snö på det vi hade. :) Mycket fina bilder!

2008-11-14 @ 08:36:35
URL: http://skum.nu
Postat av: Fialia

Vilka fantastiska foton! Det där slottet var ju makalöst. Och SNÖ! Coolt!

2008-11-14 @ 11:30:11
URL: http://scrappa.blogg.se/
Postat av: Cissi

Åh vilka upplevelser! Jättekul att läsa och fantastiska bilder!!

2008-11-18 @ 18:11:42
URL: http://www.emholt.se/blogg

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0